Prentenboekreeks OSKAR

Samen met Christiaan Helmig, illustrator, maak ik de OSKAR-reeks. In alle boeken van de reeks wordt informatie gebruikt over het ervaren van spanning en stress en invloed hiervan op het brein. Kennis over lichaamsgerichte psychologie wordt daarnaast gebruikt.

Met de boeken wordt inzichtelijk gemaakt voor jonge kinderen en hun ouders wat er kan gebeuren in je lijf op momenten van spanning en het ervaren van verschillende emoties. Doordat ouders en kinderen samen hierover kunnen lezen, kunnen herkennen en beter begrijpen, hopen we de verbinding tussen ouders en kinderen positief te ondersteunen. In de illustraties hebben we de nadruk gelegd op de fysieke en emotionele aspecten die kinderen kunnen ervaren en hoe dit in gedrag een uitweg vindt. Door te kiezen voor verschillende lettertypes, verschillende -groottes en kleur hebben we dit nog meer willen benadrukken.

In alle boeken wordt bovendien naar voren gebracht hoe belangrijk en helpend het is om bij anderen te horen en je geaccepteerd te voelen. Met steun en hulp waar nodig door volwassenen en vrienden kun je veel meer aan. Ook binnen verschillende behandelsettings en het onderwijs kunnen de boeken goed worden gebruikt.

In 2021 verscheen het eerste boek in de Oskar reeks; Oskar.
Thema van dit boek zijn de vecht- vlucht- en actieve freeze reacties die optreden als we meer spanning ervaren dan we kunnen hanteren.
In 2022 verscheen het tweede boek; Sina.
Thema van dit boek is het ervaren van verlies en verdriet.

Sina en Oskar, prentenboek, jeugd, kind

OSKAR of SINA bestellen? Of allebei?

Ga naar oskar4kids.nl voor het bestellen van OSKAR en SINA.

De auteurs

Oskar, Voorlees boekje bij spanning, stress, trauma. Door Evelien Speel-Flierman en Christiaan Helmig, Oskar4kids

Evelien Speel is kinder- en jeugdpsycholoog, en is de bedenker en schrijver van het boek ‘Oskar’. Christiaan Helmig is grafisch vormgever en de illustrator van ‘Oskar’. Zij zijn allebei werkzaam in het stationsgebouw van Eijsden, waar bij het koffieapparaat hun samenwerking is beklonken.

Oskar en Sina in de media

‘Het kinderboek om met je kind te praten over emotionele reacties bij spanning’
Interview door cjg043, van de Maastricht-Heuvelland gemeenten, voor informatie over opvoeden en opgroeien. Over de achtergrond en het ontstaan van ‘Oskar’.

‘Het verhaal van Oskar is gebaseerd op dingen die ik elke dag in mijn praktijk tegenkom. Kinderen kunnen spanning op allerlei manieren voelen; in hun buik, armen of benen. Ze kunnen gaan verkrampen of heel erg schichtig of oplettend worden. Ouders missen dit soort signalen vaak.’

Lees hier het volledige artikel (op website cjg043)

‘Leerzaam prentenboek over positief omgaan met spanningen’
Recensie ‘Oskar’ door Veronique Erkens in vakblad ‘Vroeg’, Kennisplatform voor het Jonge Kind:

‘Het is een prachtig boek om samen te lezen en samen over te praten. Plus om elkaar beter te begrijpen en met elkaar in verbinding te blijven. ‘Oskar’ is op een mooie wijze vormgegeven en bevat geweldige tekeningen. Het boek is zowel bruikbaar binnen het gezin als in een therapeutische setting’.

Lees hier het volledige artikel (op website vakblad Vroeg)

‘De kracht van de eenvoud van Oskar maakt het een must-have voor EMDR-therapeuten die werken met jonge kinderen’
Recensie door Elseline Scherpenisse, GZ-psycholoog, in EMDR Magazine 25, pagina 54.

‘Oskar is een therapeutisch boek maar het is ook goed te gebruiken in gezinnen waar niet direct grote issues zijn. Door de eenvoud en herkenbaarheid van het thema is het toegankelijk voor iedereen die met jonge kinderen werkt. Leerkrachten zouden het bijvoorbeeld ook kunnen gebruiken in de laagste groepen van de basisschool. De illustraties maken het een aantrekkelijk en speels prentenboek. ‘

Lees hier het volledige artikel (download PDF)

Boekentip van NtVP
Recensie door Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma

‘Evelien Speel-Flierman is gecertificeerd NtVP psychotraumatherapeut en behandelt kinderen en jongeren in haar eigen praktijk. Zij miste een praktisch en duidelijk hulpmiddel om psychoeducatie te geven aan kinderen en hun ouders over spanning en de Window of Tolerance. Daarom heeft zij besloten dit samen met illustrator Christiaan Helmig te ontwikkelen. Zo is het prentenboek ‘Oskar’ ontstaan. Dit is een hulpmiddel voor uitleg over emoties en spanning voor kinderen van ongeveer 2-8 jaar.

Lees hier het volledige artikel (op de website van NtVP)

Sina, het kinderboek om met je kind te praten over verdriet en verlies
Recensie door cjg043

In maart jl. verscheen het kinderboek ‘Sina’, het tweede boek van de hand van Kinder- en Jeugdpsycholoog Evelien Speel uit Eijsden, met prachtige illustraties van Christiaan Helmig. Sina is een vervolg op het prentenboek ‘Oskar’ dat vorig jaar verscheen. Sina is een eekhoorntje dat te maken krijgt met verdriet, wanneer de eikeltjes die ze zorgvuldig had verstopt voor de winter, door omstandigheden kwijtraken.

Lees hier het volledige artikel (op de website van cjg043)

Prentenboek raakt snaar bij lezen en praten over rouw
Recensie ‘Sina’ door Veronique Erkens voor ‘vroeg’.

Sina is een prentenboek voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 8 jaar met in de hoofdrol een eekhoorn. Echt een prachtig boek met fantastische tekeningen om samen te lezen en erover te praten. Het boek heeft een mooie koppeling met wat er lijfelijk gebeurt bij verlies en rouw. Te meer daar dit niet altijd zichtbaar is voor anderen. Sina is zowel bruikbaar binnen het gezin als in een therapeutische setting.

Lees hier het volledige artikel (op de website van Vakblad Vroeg)

OSKAR of SINA bestellen?
Ga naar oskar4kids.nl