Oskar, het prentenboek over emoties en spanning

Oskar is geschreven voor ouders met kinderen van 2 tot 8 jaar. Het boekje gaat over emoties en het voelen van spanning en hoe dit in gedrag zijn uitweg kan vinden. Herkenbaar voor alle kinderen en ouders. En in deze onzekere tijd in veel gezinnen ook nog eens een extra aanwezige factor.

Oskar gaat over een hertje dat verschillende schrikreacties ervaart: Wat gebeurt er in je lijf en wat helpt om weer te kalmeren?

Oskar-4-kids-Prentenboek-voor-kinderen

Door samen met je kind hierover te lezen, herkenning te vinden én plezier te delen, hopen we dat meer begrip kan ontstaan voor hoe de binnenkant er soms aan de buitenkant uit kan zien. Dat er woorden komen voor wat je allemaal kunt voelen en dat de verbinding tussen ouders en kinderen hierdoor wordt verstevigd.

Als ouders kunnen reageren vanuit een rustig en kalm brein, zijn ze een grote steun en toeverlaat voor hun kind, ongeacht de situatie.

De auteurs

Oskar, Voorlees boekje bij spanning, stress, trauma. Door Evelien Speel-Flierman en Christiaan Helmig, Oskar4kids

Evelien Speel is kinder- en jeugdpsycholoog, en is de bedenker en schrijver van het boekje ‘Oskar’. Christiaan Helmig is grafisch vormgever en de illustrator van ‘Oskar’. Zij zijn allebei werkzaam in het stationsgebouw van Eijsden, waar bij het koffieapparaat hun samenwerking is beklonken.

‘Oskar’ verscheen in februari 2021 en is het eerste deel van een kleine serie.

Oskar bestellen

Ga naar oskar4kids.nl voor het bestellen van Oskar!

oskar-boekje-kinderen-evelien-speel-flierman-christiaan-helmig

Oskar in de media

‘Het kinderboek om met je kind te praten over emotionele reacties bij spanning’
Interview door CJG043, van de Maastricht-Heuvelland gemeenten, voor informatie over opvoeden en opgroeien. Over de achtergrond en het ontstaan van ‘Oskar’.

‘Het verhaal van Oskar is gebaseerd op dingen die ik elke dag in mijn praktijk tegenkom. Kinderen kunnen spanning op allerlei manieren voelen; in hun buik, armen of benen. Ze kunnen gaan verkrampen of heel erg schichtig of oplettend worden. Ouders missen dit soort signalen vaak.’

Lees het artikel hier (op website CJG043)

‘Leerzaam prentenboek over positief omgaan met spanningen’
Recensie ‘Oskar’ door Veronique Erkens in vakblad ‘Vroeg’, Kennisplatform voor het Jonge Kind:

‘Het is een prachtig boek om samen te lezen en samen over te praten. Plus om elkaar beter te begrijpen en met elkaar in verbinding te blijven. ‘Oskar’ is op een mooie wijze vormgegeven en bevat geweldige tekeningen. Het boek is zowel bruikbaar binnen het gezin als in een therapeutische setting’.

Lees het artikel hier (op website vakblad Vroeg)

‘De kracht van de eenvoud van Oskar maakt het een must-have voor EMDR-therapeuten die werken met jonge kinderen’
Boekrecensie door Elseline Scherpenisse, GZ-psycholoog, in EMDR Magazine 25, pagina 54.

‘Oskar is een therapeutisch boek maar het is ook goed te gebruiken in gezinnen waar niet direct grote issues zijn. Door de eenvoud en herkenbaarheid van het thema is het toegankelijk voor iedereen die met jonge kinderen werkt. Leerkrachten zouden het bijvoorbeeld ook kunnen gebruiken in de laagste groepen van de basisschool. De illustraties maken het een aantrekkelijk en speels prentenboek. ‘

Lees het artikel hier (download PDF)

Oskar bestellen?
Ga naar oskar4kids.nl